Fra skrivebordet – om stenalderfund i Æblelunden ved Hjortshøj

by

I skrivende stund arbejder jeg med beretning på en lille udgravning foretaget af Moesgård Museum i det tidlige efterår 2012 lige syd for Hjortshøj, nærmere bestemt en lokalitet på Virup Skovvej benævnt FHM5350 Æblelunden. Her præsenteres et par tilsyneladende undseelige, men egentlig ganske fine fund der kom som lidt af en sidegevinst i forbindelse med en udgravning af bopladslevn fra yngre bronzealder og ældre førromersk jernalder, tiden omkring 600-400 f.v.t.

Det første er en seglflække. Ved at undersøge flinten nøje under et kraftigt mikroskop, kan man få indikationer på hvad man har skåret i og hvordan man har skåret. Det karakteristiske er overfladen af den i øvrigt meget regelmæssige flække, der er fuldstændig skinnende blank, nærmest olieret at se på. Det kaldes i fagsprog gloss, og er kort fortalt kisel fra kornstrå afsat i overfladen af den finkornede flint. Ved slidsporsanalyser har lektor Helle Juel Jensen ved Aarhus Universitet påvist, at denne type slidspor på flækker er karakteristisk for særligt den afsluttende fase af Tragtbægerkulturen, ca. 3000 f.v.t. Disse flækker bidrager væsentligt til vores indsigt i agerbrugets karakter og betydning i disse tidlige bondesamfund i Sydskandinavien.

Det andet fund er en flintøkse, en såkaldt skiveøkse, der ud fra dens form og størrelse stammer fra den sene Ertebøllekultur, ca. 4500-4000 f.v.t. Slibningsspor på sidernes øverste fremspring kunne dog indikere at den er tidligneolitisk, dvs. fra starten af bondestenalderens tidlige Tragtbægerkultur, ca. 4000-3800 f.v.t. Der er tydeligvis ikke tale om skæftningsspor, og slibningen går også ud på selve æggens fremspring. Dette fænomen ses relativt sjældent*, men er givetvis blevet gjort for at gøre den mere modstandsdygtig ved brug.

*mundt. medd. seniorforsker Søren H. Andersen.

Litteratur: Jensen, Helle Juel: “Flint tools and plant working : hidden traces of Stone Age technology” 1994.

Se et panorama fra udgravningen via dette link (Åbner nyt faneblad) : PANORAMA ÆBLELUNDEN

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: