Garanteret kvalitet – historien om en klædeplombe

by

af Lars Krants

Jeg har tidligere her på siden skrevet om kammageren fra Bispegade der blandt sine produkter havde en kollektion af terninger. Nu er det sidste jord vandsoldet, og blandt de ting der dukkede op, skal endnu et omtales – en klædeplombe.

Fra 1300-årene begynder der at komme en stor import af klæde. I starten er det særligt klæde fra Flandern; et område i det nuværende vestlige Belgien. Senere i middelalderen får Nederlandene kæmpet sig ind på det danske marked. Der var tale om industriagtige forhold og big business. Konkurrencen mellem de forskellige byer var benhård, så for at sikre markedsandelene sørgede myndighederne for, i samarbejde med klædeproducenterne, at kvaliteten altid var helt i top. Alt blev tjekket løbende under vævningen, farvningen etc., og hver gang blev en lille blyplombe påsat den enkelte klæderulle som garanti for, at kvaliteten var tilfredsstillende. Når klædet havde været gennem alle de forskellige forarbejdningsprocesser, og var klar til salg, fik det sit endelige kvalitetsstempel på byens klædebørs – en klædeplombe med byens logo.

En klædeplombe består af to sammenpressede blyplaketter med et logo på hver side. Af den nyfundne klædeplombe fra Bispegade er kun den ene plakette bevaret. Her ses et malteserkort stående på en pyramideformet plint. På hver side af korset ses en rose. Stemplet er velkendt og viser at klædet er produceret i den flanderske by Ypres (Ieper på flamsk).

Klædeplombe fra Ypres, Belgien, med størrelse som en moderne 20-krone. Hullet er sekundært. Dateres til 13-1500-tallet. Foto: Moesgård Museum / Fotolab.

Ud fra skriftlige kilder ved vi, at der blev importeret rigtigt meget klæde fra Ypres, men der er fundet forbavsende få plomber fra denne by – faktisk har jeg kun kendskab til et fundet i Viborg. Klædet fra Ypres var kendt for sin fine kvalitet og smukke farver. Fra Dronning Christines Hofholdingsregnskaber ved vi, at af al den klæde hun indkøbte, foretrak hun klædet fra Ypres til sig selv!

Her en mere velbevaret blombe fundet i Viborg med korset på den ene side og en grif på den anden - motiver der genfindes i Ypres byvåben. (ill. fra Nationalmuseets Arbejdsmark 1975, s. 38)

Det er ikke første gang der er fundet klædeplomber i Århus og det var ikke kun fra Ypres man importerede klæde. I Århus kunne man også købe klæder fra de flanderske byer Gent og Brugges, de nederlandske byer Leiden og s’Hertogenbosch samt de tyske byer Augsburg, Bocholt og Göttingen. Og sandsynligvis mange flere – blot mangler vi fortsat at finde plomberne.

Litteratur

N.-K. Liebgott 1975: Da klæde var en ”mærkevare”, Nationalmuseets Arbejdsmark, s. 35-46.

J. R. Orduna 1995: Middelalderlige klædeplomber – blyplomber fra klæde importeret til Danmark indtil 1600.

H. Skov 1999: Archaeological evidence of trade in Århus, Denmark, from the 10th to the 17th centuries, Lübecker Kolloquium zur Stadtarchäologie im Hanseraum II: Der handel, s. 603-611.

En kommentar to “Garanteret kvalitet – historien om en klædeplombe”

  1. Jan Thijssen, St. Jacobslaan 218, 6533 VP, Netherlands Says:

    Hallo,this is not a seal from Ypres Ieper but from geraardsbergen in Flanders. Ypres has an Andreascross (two bars) in the seal.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: